Datos personales

Mi foto
Mestre d'Educació Primària

miércoles, 29 de enero de 2014

Reflexió Final

Bones a tots i a totes! Avui ens despedim, fent un resum del que ha estat un semestre d'aprenentatge.

La primera tasca que varem realitzar va ser la del PLE. És cert que al principi no sabia ben bé en que consistia aquesta tasca. Vaig descobrir que Symbaloo és una eina gratuïta online que permet organitzar mitjançant apartats tots els enllaços i recursos que vulguem. Varem crear tres espais, un d’acadèmic, un de personal i un de notícies.

Aquest espai s’ha convertit en una gran eina en el meu dia a dia, i ja no només en un àmbit educatiu, si no personal, ja que he pogut agrupar tots aquets espais de consulta diaris, donant-li així un ús tant formal com informal al PLE.

A més, la facilitat d’usar Symbaloo m’ha permès que des del primer moment me sentís còmode amb l’eina, fet demostrable amb l’evolució que ha fet al llarg del cus. En l’àmbit acadèmic, he anat engreixant el meu Symbaloo amb nous recursos que anava aprenent durant el transcurs de l’assignatura i que m’eren de gran utilitat.
De cara al futur penso que serà una eina de força utilitat, i penso que seria adient mostrar aquesta pàgina als infants, per a que ja des de petits puguin organitzar-se de forma correcta. Aquí teniu una imatge del meu espai acadèmic final:


Durant el llarg del curs hem realitzat diverses tasques relacionades amb la creació de continguts i recursos educatius per a primària. La primera anava relacionada a crear activitats, la segona a la creació d’un àudio. La següent consistia a crear una presentació multimèdia i finalment varem crear un vídeo. Totes les activitats varen anar relacionades amb el nostre projecte que varem triar inicialment, que era Contacontes/Contapelis, i ho varem relacionar amb una temàtica Disney.

Per a la creació d’activitats varem utilitzar Educaplay, un espai en línea molt interessant amb el qual varem crear un vídeo quiz i un mapa per relacionar. Per a l’àudio ens varem ajudar amb el programa Audacity i varem emprar Switch per convertir els formats. En aquest cas varem realitzar una grabació en que els personatges Disney participaven en una aventura. Per a realitzar la presentació interactiva varem usar el famós programa Power Point. En aquest cas els alumnes havien de triar entre dos personatges, el príncep de na Ventafocs o en Dormilón, nan del conte Blancaneus, i a partir del personatge triat, resoldre les aventures. Finalment, per crear un vídeo, varem utilitzar Movie Macker. Varem realitzar un petit vídeo on en Simba coneixia els animals típics de l’Àfrica, relacionant així les TIC amb continguts de Coneixement del Medi.

 Cal afegir que tots aquets programes estan analitzats amb profunditat a les anteriors entrades publicades, on podreu trobar també altres eines que hem hagut d’utilitzar per publicar els continguts, com podria ser Youtube o bé Dropbox.  

Considero que he après molt de cada una de les tasques realitzades, per que es cert que amb algunes de les eines emprades ja estava familiaritzat, com podria ser Power Point, però el que hem fet a classe ha estat aprofundir en el funcionament, analitzar les possibilitats que ens oferia el programa i donar-li una dimensió educativa, fet que feia que les nostres creacions fossin més complexes. A més, t’obligava a pensar orientacions de com plantejar la feina als infants, fet que ens ajuda per al nostre futur pròxim com a docents.

Per a compartir totes aquestes tasques amb els “nostres alumnes”, varem crear un compte a Edmodo, una mena de xarxa social on es pot crear un espai com a professor i com a alumne.
En quant a la gestió de la informació i la connexió amb els altres, considero que ha estat interessant aprendre a cercar a bancs de música i imatges gratuïtes, ja que mai havia tingut aquets fets en compte i de cara al nostre futur és important, no només des del fet de fer coses de forma legal, si no de cara a donar exemple cap als infants. Hem après també a manejar eines com Twitter, on me vaig crear un compte ja que no en tenia, i el vaig aprendre a manejar per compartir les meves tasques amb els meus companys. Considero que ha estat una bona experiència estar en contacte amb els companys i compartir les tasques, ja que hem après els uns dels altres i hem pogut agafar idees de cara al nostre futur.

A més, hem pogut realitzar debats en línia mitjançant Twitter, fet que ens ha demostrat una dimensió més del que és capaç aquesta xarxa social. De ben segur podré utilitzar en el meu futur tots aquets recursos, ja que considero molt important que tots els docents tinguin un contacte directe, i amb aquest espai ha quedat demostrat que se li pot donar un ús estrictament professional, a diferència del que pensava amb anterioritat, ja que veia Twitter com un espai únicament d’oci.

Si faig una reflexió del que he viscut durant aquets mesos, si avaluo el que he après, podria dir que tinc un 10, però si penso amb tot el que me falta per aprendre, segurament suspendria. Penso que ens han faltat mesos per poder aprendre més recursos i noves orientacions. A més, considero que hi hauria d’haver un major nombre d’assignatures que apliquessin les TIC, ja que vulguem o no els anys passen i aquesta és la realitat que ens trobarem a les aules.

Respecte a la metodologia de l’assignatura, penso que hauríem de tenir més hores pràctiques i menys teòriques, ja que està demostrat que com aprenem més és amb la pràctica, tal i com va dir un dia un filòsof xinès “Mostra’m alguna cosa i l’oblidaré, ensenyem alguna cosa i la recordaré, deixa’m fer-la i l’aprendré”.

Finalment, a mode de conclusió, afegir que aquesta ha estat una assignatura que ens ha portat moltes hores de feina, però també es cert que no s’ha fet gaire pesada, ja que el fet de treballar amb TIC ha fet que l’aprenentatge fos més amè i dinàmic. Penso que té una importància molt gran aquesta àrea amb els nostres estudis.

M’agradaria recalcar el treball fet com a tasca extra de presentació de bones pràctiques, ja que considero molt important aprendre dels altres i agafar idees, com per exemple la bona pràctica que vaig comentar on s’introduí el joc Minecraft a l’aula.

Ja per acabar, dir que ha estat un plaer compartir les meves experiències amb vosaltres, anar de la mà durant aquest procés de “TICnificació”, i que esper això no sigui un “adéu”, si no un “fins aviat”.

Fins aviats amics i amigues, docents i futurs docents. Això només acaba de començar.



No hay comentarios:

Publicar un comentario